ПГМ - Пловдив
Професионална гимнaзия по машиностроене
Основно меню

Ръка за ръка с бизнеса

Професионалната гимназия по машиностроене вече може да се похвали с чисто нов модерен технологичен комплекс с лаборатории и оборудване, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Училището разполага с 9 паралелки от 8 до 11 клас, като шест от тях са с дуална форма на обучение.
От там допълниха, че идеята за новия комплекс е учениците да имат съвместяват теорията с практиката и по този начин да добият представа от първо лице за бизнеса.
"Днес е прекрасен ден за нас, защото сме тук да открием този комплекс. Той ще даде на нашите сегашни и бъдещи ученици да бъдат по мотивирани. Защо лаборатории, а не работилници? Това е високо технична апаратура. Тя не може да бъде работилница. Преди месец или два ми зададоха въпроса колко шлосера обучавате. Ние обучаваме лаборанти. Този комплекс е реален пример на публично частно партньорство между бизнеса и държавата.", сподели директорът на училището инж. Кирил Саксанов.
Представителите на бизнеса споделиха, че имат нужда от квалифицирани кадри.
 
"Имам надежда, че поне едно от професионалните училищата в Пловдив върви по правилния път, защото знаете, че града е най-голямата концентрация на реална индустрия в България. Имаме повече нужда от такива комплекси", сподели на събитието Росен Костурковкойто е създател на Център за професионално обучение “Тракия" към Тракия икономическа зона.
 
На откриването присъстваше и заместник-министъра по образованието Таня Михайлова, която похвали моделът на публично-частно партньорство между бизнес и училищаПо думите й, само така може да се получи обучение, което да е адекватно на изискванията на пазара на труда.