ПГМ - Пловдив
Професионална гимнaзия по машиностроене
Основно меню

Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето”

19 март 2022 Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето” Горна Оряховица

 

На 19 март 2022 година  се проведе национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето” 2022 година. Състезанието се организира от Министерство на образованието и науката, РУО – Велико Търново, Фондация „Милен Григоров”, ТУ - Габрово и ПТГ „Васил Левски” - град Горна Оряховица.

След изтегляне на варианта, във време от 3 астрономически часа, участниците показваха своите знания и умения.

В състезанието участваха 47 ученици от 25 професионални гимназии от цяла България. В отбора на Професионална гимназия по машиностроене – гр. Пловдив бяха учениците Мартин Хъшов и Стоимен Кунтов от XI а клас – специалност „Технология на машиностроенето“. Те бяха подготвяни от инж. Мариана Петрова. Учениците се представиха успешно и предстои тяхното награждаване с  грамоти и дипломи за участие в национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето” 2022 г.

Състезанието „Най-добър техник в машиностроенето” се провежда от 1999 г. в горнооряховската техническа гимназия. Възникнало е като регионално по идея на Фондация „Милен Григоров”, която продължава да му е съорганизатор. От 2009 г. е включено в календара на МОН и е обявено за национално.

Състезанието се признава за приемен изпит в ТУ – Габрово, ТУ – София, ТУ – Варна, ТУ „Ангел Кънчев” – Русе и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” – София.

 

инж. Мариана Петрова