ПГМ - Пловдив
Професионална гимнaзия по машиностроене
Основно меню

Среща на XI -а клас с посланика на САЩ Херо Мустафа

Американският посланик и пловдивски ученик свързаха кабели в обучителния център на Тракия икономическа зона

„Покажете ми какво сте научили“. На молбата на посланика на САЩ в България Херо Мустафа веднага откликна единадесетокласникът Митко Колев и заедно с висшия дипломат свързаха кабели на учебното табло в Центъра за професионално обучение „Тракия“ в Индустриална зона Раковски, част от Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Посланик Мустафа посети вчера единствения по рода си в България обучителен център, ситуиран в индустриална зона.

На срещата присъстваха търговският аташе Мигел Ернандес и Лиам Съливан – от икономическия отдел на дипломатическата мисия, изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова, Надя Захариева - програмен директор, „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондацията,  основателят и изпълнителен директор на ТИЗ инж. Пламен Панчев, кметът на Община Раковски Павел Гуджеров, кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, директорът на „Клъстер Тракия икономическа зона“ Катя Стайкова, Петър Иванов и Даниел Киряков от Американската търговска камара (AmCham), преподавателите в центъра доц. Таня Титова и д-р Ангел Личев от Университета по хранителни технологии, директорът на Професионална гимназия по машиностроене в Пловдив инж. Кирил Саксанов и ученици от гимназията.

„От няколко години работим за ефективни взаимоотношения между бизнеса и образованието“, посочи инж. Панчев. Благодарение на неговите визионерски идеи ТИЗ стана водещ индустриален проект за Югоизточна Европа, с над 180 фирми, 3 милиарда евро инвестиции и 35 000 нови работни места. „Индустрията търси технически кадри, които образованието трябва да „произведе”. Преди 2 години създадохме обучителния център, в който се квалифицират и преквалифицират служители от компаниите в ТИЗ, а ученици провеждат учебната си практика в съвременна материално-техническа база“, обясни инж. Панчев.

Н. Пр. Херо Мустафа посочи, че заедно с търговския аташе през последните месеци са провели  срещи с американския бизнес в България. Повечето представители на фирми са споделили за необходимостта от съвременно оборудване и технически съоръжения за обучението на нови кадри. Именно това вече е направил екипът на Тракия икономическа зона чрез своя обучителен център. Според посланик Мустафа тази инициатива трябва да се мултиплицира. Затова заедно с нея на срещата бяха от Американската търговска камара и Фондация „Америка за България“. Фондацията вече финансира проект в обучителния център на ТИЗ, чрез който 60 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 4-ри професионални гимназии в зоната – ОУ Св. Св. Кирил и Методий – с. Калековец, ПГ по селско стопанство - с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене – гр. Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив, придобиват практически умения с последен модел оборудване.

„Подкрепихме ТИЗ в тази тяхна идея, защото нашата основна цел е да гарантираме развитието на младите хора в България като конкурентни на местните и международните пазари. В ТИЗ има съчетание на световни и български бизнеси, които подадоха ръка на образованието и на училището не само в големия град, но и в малките населени места. Този проект олицетворява интеграцията на бизнеса с образованието. Той е в сърцето на нашата мисия. Дългосрочната цел е това да се случи на повече места в България“, каза изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова.

Според Петър Иванов, главен изпълнителен директор на AmCham, България е имала традиции в професионалното образование, които сега трябва да бъдат надградени с изучаването на професиите на бъдещето и осигурено кариерно развитие на младежите в страната.

„Инж. Панчев заедно с покойния кмет на Раковски Франц Коков са истински икономически революционери, изградили от едно голо поле Индустриална зона Раковски. Екипът на ТИЗ в момента отново вижда напред отвъд близките хоризонти като инвестира в най-важното – образованието“, посочи кметът на Община Раковски Павел Гуджеров.

Кметът Димитър Иванов коментира, че приоритет на община „Марица“ е доброто образование и успешна реализация на подрастващите. „Представителите на бизнеса, на ТИЗ, кметовете и администрацията работят заедно в името на това да осигурим по-доброто бъдеще на нашите деца. За мен най-важно е тяхното мнение и искам да го чуя“, обърна се Иванов към присъстващите ученици с въпрос как оценяват обучението си.

„Тук ползваме най-новата техника, получаваме качествена подготовка чрез връзката теория и практика. Условията са отлични, а преподавателите са страхотни“, отвърна единадесетокласникът Митко Колев.

В непринудения разговор се включи и Н. Пр. Херо Мустафа, която попита момчето какво би искал да прави, след като завърши обучението. „Искам да отворя собствен сервиз“, обяви младежът и получи одобрение за амбициозността си от всички присъстващи.

„Когато има интеграция, тогава се изграждат знаещи и можещи професионалисти още от ученическата скамейка“, каза инж. Кирил Саксанов. Директорът на Професионална гимназия по машиностроене в Пловдив наблегна на още една заслуга на екипа на Тракия икономическа зона. Инж. Панчев е инициатор за споразумение между Красимир Вълчев, вече бивш министър на образованието, и Красимир Петков, собственик на пловдивския производител на електрически камиончета „Милара Интернешънъл“. Благодарение на това Министерството на образованието и фирма „Милара“ са дали по 250 000 лева, общо половин милион, за дооборудване на гимназията по машиностроене с модерна техника. „Признателен съм на бившия министър Вълчев и на Красимир Петков за оказаната огромна подкрепа“, сподели инж. Саксанов. Чрез тази симбиоза бизнес – образование се „ражда“ нова специалност в училището от тази есен – електрически превозни средства. „Нашите зрелостници ще провеждат своята практика в завода на „Милара“, добави директорът. До дни очакваме доставката в Община Раковски на елкамионче от „Милара“, похвали се накрая на срещата кметът Гуджеров.