ПГМ - Пловдив
Професионална гимнaзия по машиностроене
Основно меню

Честване на честване на 1 ноември в Пловдив във връзка със 100-годишнината от първото отбелязване на Деня на народните будители (30.10.1922 г.)

 

Учители и ученици от Професионална гимназия по машиностроене взеха участие в  тържественото честване на 1 ноември в Пловдив във връзка със 100-годишнината от първото отбелязване на Деня на народните будители (30.10.1922 г.) с постановление на МС:

Тържеството започна на площад "11 май“ пред ХГ "Св. Св. Кирил и Методий“. Присъстваха официални лица и гости, представители на образователни и културни институции, представителни групи на училищата от район "Централен“.

Шествието стартира от площад "11 май“ и се води от Духов оркестър на ВВС. След духовия оркестър се движи състав на комитет "Родолюбие“, носещ лозунг "100 години ден ан народните будители". Всяко училище носи портрети на народни будители.

1 ноември е честван като Ден на народните будители. Празникът е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение и всички тези, които са съхранили през вековете духовните ценности на нацията.